SIMPLY, TRIATHLETE!

SWIM (3.8km)

Toen ik me in 2016 inschreef voor de Ironman Maastricht had ik nog nooit 25 meter aan een stuk gecrawld, laat staan dat ik het volhield om 3,8km aan een stuk te zwemmen.

Vanaf de eerste dag kost het me relatief veel moeite om technisch en hard te zwemmen. Ik mis “watergevoel” ik heb alles behalve zwemvliezen en voel me nog steeds niet altijd even comfortabel in het water.

Ik zwem ongeveer 3 a 4 keer per week en probeer daarbij altijd een goede balans te vinden tussen de duurtrainingen, intervaltrainingen en techniektrainingen. Gelukkig weet mijn coach Maarten van Optrimize, precies wanneer ik welke training het beste kan uitvoeren.

Ik zwem voornamelijk binnen, daarvoor ga ik regelmatig naar het Geusseltbad hier in Maastricht of de Sportoase in Lanaken. Als ik niet in het openbare zwembad ben, train ik thuis in de Endlesspool. Pas als het wedstrijdseizoen echt begonnen is train ik af en toe in open water.

BIKE (180km)

Fietsen… Ik heb een beetje een haat / liefdes verhouding met dit onderdeel. Na het zwemonderdeel stap ik meestal vol vertrouwen op de fiets om mijn benen te laten spreken, maar dat is behoorlijk afhankelijk van het parcours.

Op een vlak, of heuvelachtig parcours voel ik me veilig, sterk en vertrouwd op een fiets. Ik heb echter een enorme angst voor het afdalen in de bergen, de snelheid, de kwetsbaarheid en het ontbreken van een controlerend gevoel maken afdalen voor mij een regelrechte hel.

Tijdens mijn wedstrijden gebruik ik altijd een triathlonfiets, om precies te zijn een Canyon Speedmax SLX. Dit type fiets is speciaal ontwikkeld voor triathleten en is het best te vergelijken met een tijdritfiets.

Ik train zo’n 4 a 5 keer per week op de fiets. De afstand, snelheid en intensiviteit van deze trainingen is enorm verschillend. Aangezien ik niet zo’n held ben op de fiets train ik bij regen, kou of andere gure weersomstandigheden liever binnen.

RUN (42.2km)

JA! Dit is het afsluitende onderdeel, eindelijk op weg naar die finish! Op dit onderdeel worden de wedstrijden pas echt beslist, hoe fit ben ik nog, heb ik mijn voedingsplan tijdens het fietsen goed uitgevoerd? Dat zijn enkele vragen welke regelmatig door je hoofd schieten tijdens het lopen.

Anders dan op de fiets heb ik tijdens het lopen weinig last van de weersomstandigheden, Bij voorkeur werk ik mijn looptrainingen dan ook buiten af. Staat er echt een specifieke interval training op de planning of laat het weer het echt niet toe, train ik op de loopband.

Lopen lijkt qua materialen het meest makkelijke onderdeel, maar niets is minder waar! Samen met Jan van de Lopers Company Maastricht kies ik voor iedere trainingstype de juiste schoen.

Meteen nadat je van de fiets stapt, lijkt lopen vanzelf te gaan. Dit is voor mij een grote valkuil. Te hard starten betekent namelijk ook te langzaam finishen. Maar als die finish eenmaal in zicht is, neemt de adrenaline het, tijdelijk, over van de vermoeidheid!

MENTAAL

Ik train tussen de 15 en 20 uur per week, dit heeft een grote invloed op onze dagelijkse routine. Halverwege 2020 kreeg ik het gevoel dat ik de grip op de balans, tussen het sporten, mijn werk en het sociale leven leek te verliezen.

Waarom doe ik wat ik doe, waarom lukken sommige dingen heel goed en andere dingen juist helemaal niet? Samen met Suze Thomma ging ik op zoek naar de antwoorden op deze (en nog veel meer) vragen.

Ik (her)ontdekte wie ik was, wat mijn drijfveren waren en waarom zaken soms (on)bewust lopen zoals ze lopen. Tijdens dit traject ben ik gaan inzien dat mijn persoonlijkheid soms in de weg staat van mijn eigen doelen. Ik heb dan ook besloten om veranderingen aan te brengen in mijn omgeving, zo wisselde ik van coach en vond ik nieuw werk als consulent Mobiliteit en Werk bij Oxhill7. Wil dat zeggen dat mijn vorige coach of werkgever niet wisten waar ze het over hadden? Nee! zeer zeker niet, maar door een nieuwe start te maken kon ik mijn “thuis” opnieuw creëren.

De persoonlijke missie die ik formuleerde is als volgt: Ik geloof dat een “thuis” zorgt voor de juiste basis bij iedere ontwikkeling. Door mijn energie en kennis op mijn eigen, speelse manier te gebruiken, verbind en ontwikkel ik mensen bij het creëren van hun, persoonlijke, perfecte levensstijl. Hierdoor ontdekken ze hoe het voelt om echt “thuis” te zijn!

Deze missie zet ik kracht bij door mijn eigen kernwaarden na te leven, deze kernwaarden zijn:
Vitaliteit, Thuis, Gelijkwaardigheid, Spontaniteit en Ontwikkeling

Zo makkelijk als het lijkt om bij iedere keuze die ik maak vast te houden aan mijn eigen missie en kernwaarden. Zo moeilijk blijkt dat te zijn in de praktijk. Fysiek presteren is alleen mogelijk als het mentaal goed zit, regelmatig spar ik met Suze dan ook nog over de uitdagingen die ik tegen kom.

VOEDING

Eat, sleep, train repeat! Een uitdrukking die je waarschijnlijk al heel vaak bent tegengekomen. Toch heb ik het eten rondom mijn trainingen lange tijd onderschat.

Ik struinde het internat af opzoek naar het ideale gewicht bij mijn lengte, het perfecte vetpercentage en het juiste aantal kilo’s spier. Nee, die cijfers heb ik nooit kunnen vinden! Waarom niet? Ieder lichaam is uniek! Wel kwam ik er achter dat ik door verkeerd te eten niet optimaal kon herstellen en net iets gevoeliger was voor (kleine) blessures.

Toen ik begin 2020 in contact kwam met de Sportvoedingscoach, André Mostard, ging er een wereld voor me open. Eiwitten, koolhydraten, vezels, vitamines en mineralen. Wat heeft het lichaam een enorme variatie aan allerlei voedingstoffen nodig om optimaal te kunnen functioneren…

Samen met André maak ik van week tot week een planning qua voeding. Wanneer geef ik het lichaam welke voedingstoffen en op welke manier kan ik “snaaien” voorkomen?

Ik ben door de dag niet met eten bezig, ik denk er eigenlijk pas aan als het te laat is en ik honger heb. De afgelopen maanden ben ik meer en meer maaltijden gaan voorbereiden. Door mijn eetmomenten te plannen ben zorg ik ervoor dat ik geen moment om “brandstof te tanken” oversla. Op deze manier kan ik optimaal herstellen en presteren voor, tijdens en na de trainingen.

Ik ben niet vegan en ik volg ook geen specifiek dieet. De Limburgse grond, leent zich uitstekend voor de landbouw. Goede voeding groeit dus letterlijk en figuurlijk in mijn trainingsgebied. De meeste regionale producten die ik gebruik haal ik bij de Bisschopsmolen in Maastricht. Deze 100% spelt bakker werkt uitsluitend met regionale producten.

%d bloggers liken dit: